A VİTAMİNİ
A vitamini, yağda çözülebilen ve bağışıklık sistemini destekleyen güçlü bir antioksidandır. Genlerin korunmasına ve hatasız kopyalanmasına yardımcı olan A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan sağlanabilir.
Renkli meyve ve sebzelerin yanı sıra karaciğer ve süt gibi hayvansal gıdalarda da bolca bulunur.
Eksikliğinde cilt ve gözlerde kuruluk, akne ve sivilce miktarında artış gibi sorunlar oluşur. Hatta gece körlüğü ve görme yetisinin kaybı gibi daha ciddi hastalıklara yol açabilir.
A vitamini eksikliğinin tedavisinde, daha çok vitamin içeren ilaçlar ya da takviyeler reçete edilir. Tıpkı eksikliği gibi fazlalığı da zararlıdır. Yüksek oranda A vitamininin, saç dökülmesi, kırılgan tırnaklar, karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarına neden olduğu bilinmektedir.
Provitamin A, sebze ve meyvelerde bulunur. Vücut tarafından ihtiyaç halinde A vitaminine dönüştürülür. Aşırı dozda tüketimi herhangi bir toksisite riskine yol açmaz. A vitamininin öncüsü olan beta karoten bitkilerde bulunur. A vitaminin aktif ve kanda bulunan formu ise retinol olarak adlandırılır. A vitamini vücutta retinil palmitat şeklinde depolanır.
A vitamini ne işe yarar?
Vücudun enfeksiyon ve hastalıklar karşısında kendini korumasına katkı yapar
Kalp, akciğer, böbrek başta olmak üzere organların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
Cildin ve vücudun bazı bölümlerinin doğal bir şekilde astarlanmasını sağlar.
Görme, üreme, kemik büyümesi, hücresel iletişim için önemli bir vitamindir
Göz sağlığı için hayati öneme sahip bir vitamindir.
Retina reseptörlerindeki ışığı emerek, konjonktival mebranların yanı sıra retinanın da farklılaşmasını sağlar.
Bu özelliği sayesinde görme açısından kritik bir öneme sahiptir.
Çok fazla A vitamininin alımı, zehirlenme yani hipervitaminoz ile sonuçlanabilir.
A vitamini vücudun çeşitli fonksiyonlarını etkileyen bir vitamindir. Eksikliğinde kişide gece körlüğü, ciltte kuruma gibi pek çok sağlık sorunu görülebilir. Bu yüzden yeterli miktarda alımı oldukça önemlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder