ACI BAKLA FAYDALARI ZARARLARI

 


ACI BAKLA FAYDALARI ZARARLARI

Acı bakla, yaklaşık bin yıldır Akdeniz Bölgesi’nde yüksek protein içeriğinden ötürü gıda olarak kullanılan baklagillerden biridir. Diyabet semptomlarını tanımlayan ilk bilim adamlarından İranlı doktor İbn-i Sina, şeker boşaltımını belirgin bir şekilde azaltmak için; acı bakla, çemen otu ve cedvar*ın tohum unlarının karışımlarını kullanmıştır. Eski ve geleneksel farmakoloji kitaplarında, bir antidiyabetik ürün olarak acı bakla tohumundan bahsedilir.

Ülkemizde; termiye, delice bakla, yahudi baklası, kurt baklası, gâvur baklası, koyun baklası yaban baklası olarak da adlandırılmaktadır.

Yapılan bilimsel çalışmalar, acı baklanın metabolizma üzerine pek çok faydası olduğunu göstermektedir. Bu faydalardan bazıları, idrar yollarını temizlemesi ve idrar sökücü olmasıdır. Bu tahılın protein bileşeni, kanda kolesterol düşürücü etkinin büyük kısmından sorumludur. 

Şeker hastalarında kan şekerini düşürücü etki gösterir.

 Böbrek taşının ve kumunun düşürülmesine yardımcıdır. 

Baş ağrılarını dindirir. Romatizma, lumbago* ve siyatik ağrıları kesmeye yardımcıdır. 

Bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. 

Kan albümin seviyesini düşürür. Vücutta birikmiş olan tuzu atar. 

Diğer baklagillerle kıyaslandığında lupin tohumları, diyette daha fazla yararlı ham lif içerir.

Faydalarından dolayı, zehrinden arındırılmış baklalardan günde 10-20 adet yenilmesi önerilir Taneleri acı olması sebebiyle, haşlanır ve suda bekletilerek tatlandırılır. Tuz eklenerek tüketilir.





Yorumlar