KIRMIZI PATATES Mİ BEYAZ PATATES Mİ
Kırmızı patates ve beyaz patates söz konusu olduğunda, beslenme neredeyse aynı. Hangi patatesin daha sağlıklı olduğuna göre bir patates seçimi yapmaya çalışıyorsanız, her iki durumda da önemli bir fark yok
Beyaz ve Kırmızı Patates Beslenmesi
Beyaz ve kırmızı patates beslenmesini karşılaştırırken neredeyse aynılar. Kırmızı patatesler orta boy patates başına 151 kalori içerirken, aynı boydaki beyaz patates 159 kaloridir . Hem kırmızı hem de beyaz patates, potasyum bakımından yüksektir. Ayrıca her ikisi C vitamini bakımından da yüksektir.
Patatesler, karbonhidratları yüksek olduğu için genellikle kaçınılır. Şeker hastaları ve prediyabet hastaları bunlardan kaçınır veya az miktarda tüketirler ,Aslında içerdikleri belirli bir karbonhidrat türü nedeniyle birçok insan için sağlıklı bir diyetin parçası olabilirler.
Yüksek Dirençli Nişasta Oranı
Kırmızı patateslerin ve beyaz patateslerin en büyük faydalarından biri, liflere benzer şekilde vücudunuzun sindiremeyeceği bir karbonhidrat olan dirençli nişasta içerir. Dirençli nişasta midenizden ve ince bağırsağınızdan geçerek sonunda fermente olmaya başladığı kalın bağırsağınıza ulaşır.
Dirençli nişasta fermente olurken, bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besler ve bu da patatesleri prebiyotik bir gıda olarak sınıflandırır. Bu süreç, iyi bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur, böylece kötü bakterilerden sayıca fazla olurlar ve bağırsaklarınızı sağlıklı tutarlar.
Dirençli nişasta diğer karbonhidratlar gibi sindirilmediğinden, patatesler de benzer miktarda karbonhidrat içeren ancak nişasta içermeyen diğer gıdalar kadar kan şekerinizi yükseltmez. Patateslerdeki dirençli nişasta, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olmasının yanı sıra şunlara da yardımcı olabilir:
Tok hissetmenize yardımcı olur
Kabızlığı önler
Kötü kolesterolü azaltır
Kolon kanseri riskini azaltır
Patatesteki Potasyum
hem kırmızı hem de beyaz patates potasyum açısından yüksektir. Potasyum, kemiklerinizi ve kalbinizi sağlıklı tutar, felç ve kalp hastalığı riskinizi azaltır.
Patates, kan basıncını düşürerek, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek ve iltihabı azaltarak kalp sağlığınızı iyileştirebilir .
bir orta boy kırmızı veya beyaz patates, bir kadının tüm gün ,ihtiyacının yüzde 36'sını ve bir erkeğin günlük ihtiyacının yüzde 28'ini karşılar. Potasyum alımınızı artırmanız gerekiyorsa, patatesleri meşe palamudu kabağı, barbunya fasulyesi, ıspanak, tavuk göğsü ve Atlantik somonu gibi diğer sağlıklı, potasyum açısından zengin gıdalarla birlikte tüketebilirsiniz
Patateslerdeki Antioksidanlar
Beyaz patateslerde yaklaşık yüzde 13 oranında C vitaminidir vardır . C vitamini, antioksidan görevi görmenin yanı sıra cildinizi sağlıklı tutar, proteini metabolize etmenize yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizde önemli bir rol oynar.
C vitamini , oksidatif stresle mücadeleye yardımcı olabilir , belirli kanser türleri ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.
C vitaminine ek olarak, lutein, zeaksantin ve violaksantin ve antioksidan görevi gören flavonoidleri içeren birkaç karotenoid içerir. bu antioksidanlar kalbinizi sağlıklı tutar, bilişsel işlevi geliştirir, göz sağlığını destekler ve belirli kanser türlerinin riskini azaltabilir .
Bu antioksidan bileşikleri kırmızı patatesler de beyaz patateslere göre neredeyse iki katı kadar fazladır
Patates Yemenin En İyi Yolları
Patateslerin kötü bir üne sahip olmasının bir başka nedeni de insanların aşırı tüketmesidir . Pek çok insan lezzetli ve kolay bir şekilde tüketilebilen ayrıca genellikle uygun olmayan yağlarda kızartılmış ve sofra tuzu ile kaplanmış olan patates kızartmasını tercih eder .
patatesleri patates kızartması olarak yemek, haşlanmış, püre haline getirilmiş veya fırınlanmış olarak yemeğe göre daha fazla kilo alımına sebep olur . Ayrıca, düzenli patates kızartması tüketimi Tip 2 diyabet ile ilişkilidir ,fakat patatesi haşlanmış, püre haline getirilmiş veya fırınlanmış olarak yerseniz bu riski almamış olursunuz. Patatesleri diyetinize dahil ederseniz, porsiyonlarınıza dikkat edin ve onları kızartmak veya cips olarak yemek yerine fırında pişirin, ezin veya kaynatın .
Patatesleri yemek istediğiniz geceden bir gece önce pişirerek ve daha sonra soğumaları için buzdolabında saklayarak içindeki dirençli nişastayı artırabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder