PATATES FAYDALARI
Patates çok yönlü ve çok besleyici bir kök sebzedir. Nispeten ucuzdur ve birçok evde temel besindir. Patlıcangiller ailesine ait olan patatesin dünyada yaklaşık 2 bin farklı türü yetiştirilmektedir. İçerdiği yüksek karbonhidrat ve nişasta nedeniyle çok da sağlıklı bir besin olarak görülmeyen patates, aslında lif, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, glutensizdir ve doyurucudur. Patates pek çok şekilde pişirilebilir ve bu pişirme yöntemlerine göre besin değerleri ve sağlığa faydaları değişir. Kabuğunu soymadan, buharda ya da fırında pişirmek, patatesi tüketmenin en sağlıklı yoludur.İşte patatesin faydaları
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur
Patates, dirençli nişasta olarak bilinen özel bir tür nişasta içerir. Bu nişasta, ince bağırsakta sindirilmez, bunun yerine bağırsaklardaki faydalı bakteriler için bir besin kaynağı haline geldiği kalın bağırsağa ulaşır. Yapılan araştırmalar dirençli nişastanın, özellikle kan şekeri kontrolünde ve insülin direncinin azalmasında etkili olduğunu bulmuştur.
Sindirim sağlığını iyileştirebilir
Patatesteki dirençli nişasta, sindirim sağlığını da iyileştirebilir. Faydalı bağırsak bakterileri için besin kaynağı olan bu nişasta, bakteriler tarafından kısa zincirli yağ asitlerden “bütirat”a dönüştürülür. Yapılan araştırmalarda bütiratın kolondaki iltihabı azaltabileceği, kolon direncini arttırabileceği ve kolorektal kanser riskini azaltabileceği gözlenmiştir.
Ayrıca bütirat, Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve divertikülit gibi iltihaplı bağırsak bozuklukları olan hastalara yardımcı olabilir. (3) Bunun dışında patatesin yüksek lif içeriği, bağırsak hareketlerini düzenler, ishalin hızla iyileşmesine yardımcı olabilir ve ishal sırasında kaybedilen potasyumu geri kazanmaya yardımcı olur.
Doğal olarak glutensizdir
Patates, doğal olarak gluten içermez. Bu nedenle çölyak hastaları ya da gluten duyarlılığı olan kişiler için son derece uygun bir besindir. Ancak patatesle yapılan bazı yemekler gluten içerebileceği için tüketmeden önce mutlaka malzemelerin tam listesini öğrenin.
Çok doyurucudur ve kilo vermeye yardımcı olabilir
Besleyici olmasının yanı sıra, patates mevcut en doyurucu gıdalardan biri olarak kabul edilmektedir. Kolesistokinin (CCK) gibi tokluk hormonlarının seviyesini artırabilir.
Yapılan bir araştırmada patatesin, en az doyurucu gıda maddesi olarak derecelendirilen kruvasandan yedi kat daha fazla doyurucu olduğu gözlendi. (4)
Ayrıca patatesin kabukları, sindirilmeden vücutta yavaşça hareket eden ve tokluğu arttıran yüksek oranda lif içerir.
Enflamasyonu (iltihabı) azaltabilir
Patates alkalize edici ve antienflamatuvar bir besindir. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Midede asit oluşumunu azaltarak mide ve oniki parmak bağırsağı ülserlerini yatıştırır. Ayrıca artrit ile ilişkili iltihabı hafifletebilir.
Kan basıncını düzenler
Patateste bulunan potasyum, kalsiyum ve magnezyum kan damarlarının genişlemesine ve kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir. Ancak patatesi nasıl tükettiğiniz son derece önemlidir. Yağlı ve tuzlu kızartma ya da cips olarak tükettiğinizde tam tersi bir etkiye neden olabilir. Patatesi buharda haşlanmış ya da fırında pişmiş olarak tercih edin.
Kalp sağlığını destekler
Patateste kalp sağlığı için tehdit oluşturabilecek bir yağ türü olan kolesterol bulunmaz. Ayrıca içerdiği lif, potasyum, C vitamini, B6 vitamini ve kalp iyileştirici antioksidan antosiyanin ile de kalp sağlığını destekler.
Patatesin cilde faydaları
Patates cildin destek sistemi olan kolajeni güçlendirme yeteneğine sahiptir. Özellikle çiğ olarak ya da suyuyla hazırlanmış basit maskeler sivilce, göz altı morlukları ya da cilt lekelerinin tedavisinde son derece etkili olabilir.
Vitamin Mineral Deposu
Patates zengin bir vitamin ve mineraller kaynağıdır. Ancak pişirilme ve hazırlanma yöntemi besin içeriğini etkileyebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder