YEŞİL PATATES ZEHİRLİ Mİ
Patatesler ışığa maruz kaldıklarında klorofil üretirler ve bu da renklerinin yeşile dönmesine neden olur. Klorofilin kendisi tamamen zararsızdır. Ancak patateste potansiyel olarak zararlı bir bitki bileşiği olan “solanin” in yüksek miktarda bulunduğunu da gösterebilir. Yüksek miktarda solanin toksik olabilir ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. (5)
Solanin zehirlenmesi için gerekli olan solanin miktarı kişinin bireysel toleransına ve vücut ölçüsüne göre değişkenlik gösterebilir. Ancak yaklaşık 100 g’lık bir patates başına 20 mg’lık solanin, 100 kg ağırlığındaki bir insanı hasta edebilir.
Solanin en yoğun olarak kabukta bulunur. Bir patatesin kabuğunu soyarak ya da yeşermiş kısımlarını bıçakla temizleyerek toksik etkisini azaltabilir ya da ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak yeşil bir patatesi pişirmek ya da kızartmak solanin seviyesini azaltmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder