ANTİOKSİDAN NEDİR , NE İŞE YARAR , HANGİ BESİNLERDE BULUNUR
Antioksidan, vücutta üretilen veya gıdalardan sağlanan ve hücre hasarlarını önleyen bileşiklerdir. Serbest radikalleri temizler ve oksidasyonun neden olduğu hasarı azaltırlar. Birçok gıdada bulunur aynı zamanda diyet takviyesi olarak da mevcuttur. En önemli antioksidan kaynakları A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum ve beta-karoten, likopen, lutein, zeaksantin gibi karotenoidlerdir. Antioksidanlar açısından yüksek bir diyet kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, diyabet ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok hastalık riskini azaltabilir. Nar, domates, siyah üzüm, pancar, havuç, enginar, böğürtlen gibi renkli meyve ve sebzeler zengin antioksidan kaynaklarıdır. Ayrıca bitter çikolata, fındık, ceviz, kepekli tahıllar, kümes hayvanları ve balıkta da bol miktarda bulunur.
Antioksidan, serbest radikallerin neden olduğu hasarı önleyen veya geciktiren bir farmasötik yardımcı maddedir. Aslında tek bir maddenin adı değildir, bir dizi maddenin neler yapabileceğini açıklar. Antioksidan olarak işlev görebilecek yüzlerce hatta binlerce madde olduğu düşünülmektedir. Her birinin kendi rolü vardır, vücudun çalışmasına yardımcı olmak için diğerleriyle etkileşime girebilir.
Antioksidan kaynakları doğal veya yapay olabilir; vücut endojen olarak üretebildiği gibi dışsal olarak gıdalardan (eksojen) da alabilir. Gıdalardan gelenler; A vitamini, C vitamini, E vitamini, beta-karoten, likopen, lutein, selenyum, manganez ve zeaksantindir.
Yorumlar
Yorum Gönder