DEMİR
Demir, kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşumu için gereklidir; hemoglobin ise oksijeni bağlar ve vücuda taşır. Demir ayrıca birçok enzim reaksiyonunda önemli bir bileşendir ve bağışıklık sisteminde önemli role sahiptir.
Diyet demir eksikliği öncelikle vücuttaki demir depolarını tüketir ve bu da sonunda demir eksikliği anemisine yol açabilir. Özellikle hamile kadınların gereksinimi daha yüksek olduğu için diyetlerinde yeterli demir almaları tavsiye edilir.
Dünya genelinde özellikle kadınlar ve küçük çocuklar olmak üzere 2 milyardan fazla insanı etkileyen demir eksikliği anemisi en yaygın beslenme eksikliğidir.
Hem demiri (Fe+2, hayvansal kaynaklardan) ya da hem olmayan demir (Fe+3, bitkisel kaynaklardan) olmak üzere demir iki temel formda bulunur. Hem demiri, biyoyararlanımı en kolay demir şeklidir. Tahıllar, sebzeler, bakliyatlar, fasulye, fındık ve meyvelerde bulunan hem olmayan demirdir.
Hem olmayan demirin emilimi, gıdadaki çeşitli faktörlerden etkilenir. Fitat (tahıllar ve bakliyatlarda), lif, tanenler (çay) ve kalsiyum, bağırsaktaki hem olmayan demiri bağlayarak emilimini azaltır. C vitamini ise demirin emilimine yardımcı olur.5
Karaciğer, kırmızı et, bakliyat, fındık, yumurta, kuru meyve, kümes hayvanları, balık, kepekli tahıllar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler demir kaynaklarıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder