EKŞİ MAYALI EKMEK HAKKINDA
Buğday tanesinde bulunan glüten ile birleşerek kabarmayı sağlayan ekşi maya, uygun nem ve sıcaklıklarda şeker ile birleşir ve karbondioksit gazı ve alkol oluştur. Un ve su ile birleştiğinde glütenin elastik yapısı içine sıkışan gaz kabarcıkları şişerek süngerimsi bir yapı oluşturur. Gaz kabarcıkları sayesinde yoğurulan hamur bekledikçe neredeyse iki katı hacme sahip olur. Ekşi mayalı hamur sıcağa maruz kaldığında içindeki alkol uçar, kabuğu sertleşir ve glüten yapı elastikiyetini kaybederek sertleşip ekmeğin kabarık halini korumasını sağlar.
Ekşi mayalı ekmek kalori içeriği ve besleyici değeri yüksek bir besindir. Doğru bir biçimde yapılan mayalandırma yöntemiyle hazırlanan ekşi mayalı ekmek; yüksek oranda protein, B vitaminleri, selenyum, magnezyum, çinko, demir ve maltaz içerir.
Ekşi mayalı ekmekler en doğal ve en lezzetli ekmek çeşitleri arasındadır. Doğal bir ürün olması nedeniyle ekşi mayalı ekmek pek çok uzman tarafından da önerilmektedir.
Yorumlar
Yorum Gönder