KALSİYUM
Kalsiyum (Ca) vücutta en çok bulunan mineraldir ve birçok hayati fonksiyon için gereklidir. Sağlıklı kemikler ve dişler için D vitamini ve K vitamini gibi diğer bazı besinlerin yanında yeterli diyet kalsiyumuna ihtiyaç vardır.1
Kalsiyum ayrıca metabolik süreçler, sinir sistemi yoluyla bilginin iletilmesi, kas kasılmasının kontrolü ve kan pıhtılaşmasının sağlanması için hücre içi sinyal iletimi gibi birçok sistemde önemli rol oynar.3
İskelet, vücut kalsiyumunun yaklaşık % 99’unu içerir. Vücudun kalsiyum gereksinimi kemik gelişim oranında değişim gösterir. Bu nedenle iskelet, hayati organları korumanın yanı sıra, fizyolojik gereksinimi desteklemek için sürekli olarak kalsiyum ve fosforun çekilebileceği veya depolanabileceği bir ‘mineral bankası’ görevi görür.
Kalsiyum seviyesi bağırsaktan kalsiyum emilimi, böbrekler yoluyla atılım, kemikte mobilizasyon ve depolama ile dengelenir. Bu bölgeler, paratiroid hormonu ve aktif D vitamini formu da dahil olmak üzere birçok hormon tarafından kontrol edilen geri bildirim mekanizmaları tarafından düzenlenir.
Genellikle vitamin/mineral eksikliği, o vitamin/mineralin düşük kan seviyesini ile tanımlanır, ancak kalsiyum için düşük kan seviyeleri nadiren ortaya çıkar; çünkü kan kalsiyum seviyesini korumak için vücut depo görevi gören kemiklerden kalsiyum çeker. Bu durum kemik yoğunluğuna yansır.
Ayrıca kemiklerdeki yetersiz kalsiyum, kalsiyum emilimi için gerekli olan yetersiz D vitamini alımından da kaynaklanabilir.
Özellikle büyüme zamanlarında (çocukluk, ergenlik, hamilelik) ve emzirme döneminde yeterli kalsiyum alımı hayati önem taşır.1
Kalsiyum süt, süt ürünleri, brokoli ve lahana gibi bazı yeşil yapraklı sebzeler, sardalya gibi kılçığı yenilebilen bazı balıklardan alınabilir.3
Yorumlar
Yorum Gönder