KIŞ MEVSİMİNDE DOĞRU BESLENME

 

Kış mevsiminde soğuk havaların etkisiyle bağışıklık sistemi düşünce virüsler bünyeyi tehdit ediyor. Bu süreçte doğru beslenme şeklinin belirlenmesi, sağlıklı yaşam için ilk sırada yer alıyor.
C vitamini ile çinko alımından süper gıdaların tüketilmesine, Omega 3 besinlerinden basit tarifli ve yararlı çorbalar hazırlamaya kadar bir dizi öneriye uymak kişinin en sağlıklı hale gelmesine olanak sağlıyor. Buradaki amaç bağışıklığı güçlendirmek, kilo artışının altında yatan sebepleri bularak kalori hesabı yapmadan formda kalmayı başarmak.

SÜPER GIDALAR'
Kış aylarında süper gıdaları tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Çünkü süper gıda olarak adlandırılan besinler; vitamin, lif ve minerali vücudumuza sağlamanın yanı sıra kronik hastalıkların önlenmesine ve daha iyi hissedilmesine yardımcı oluyor. Süper gıdaların arasında turp, fındık, karalahanaşalgam ve domates gibi sebzeler ile yağlı tohumlar yer alıyor. Bunlar salatalarla kolaylıkla tüketilebiliyor.

BASİT VE YARARLI ÇORBALAR
Çorbalar, içerik bakımından zengin ve mevsime uygun taze besinlerden yapılırsa yarar sağlıyor. Aslında çok basit tariflerle, kış aylarında bağışıklığı korumak için çorba hazırlanabilir. Hemen herkesin buzdolabında olabilen karnabaharmor soğanzencefil, kabak ve tercihe göre yeşil yapraklılar bol suda haşlandıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı, biraz zerdeçal ve karabiber ekleyerek, lezzetli olmasının yanı sıra formda tutan ve bağışıklığa yardımcı olan çorba hazırlamak mümkün.

KIŞ DEPRESYONUNA OMEGA 3
Kış aylarında güneş ışığının ortadan kaybolmasıyla depresyon riski artıyor. Kış depresyonunu en aza indirmek adına Omega 3 açısından zengin besinlerin mutlaka beslenme planında olması şart. Bu doğrultuda balık, ceviz ve keten tohumu ihtiyacı karşılayabiliyor. Ayrıca formda kalmak için yumurta, avokado ve yulaf da beslenme planına dahil edilebiliyor. Böylece bu besinler, depresyonu önlemeye yardımcı olurken formda da kalınabiliyor.

KABAK ÇEKİRDEĞİ VE TAHİN
Güçlü bir bağışıklık, C vitamininden ve çinkodan geçiyor. Dolayısıyla özellikle soğuğun etkisiyle, bağışıklığın düşüşe geçtiği kış aylarında C vitamini ve çinko içeren besinler tüketmek önemli. Bilinenin aksine, en çok C vitamini maydanoz, çilek, kivi ve brokolide bulunuyor. Kabak çekirdeği ve tahin de bağışıklığını güçlendirmek isteyenlerin imdadına yetişiyor.


Yorumlar