SODYUM
Sodyum, sodyum klorür (NaCl) olarak bilinen tuzun bir bileşenidir. Sodyum vücut su içeriğini ve elektrolit dengesini düzenlemekten sorumludur. Kan sodyum seviyelerinin kontrolü, böbreklerdeki sodyum atılımı ile emilim arasındaki dengeye bağlıdır. Böbrekler sodyum düzeyini sıkı bir şekilde düzenler. Vücudun aşırı sodyum ihtiyacı olduğunda idrarı neredeyse tuzsuz yapabilir.
Bazı besinlerin ve suyun bağırsaktan emilmesi için de sodyum gereklidir.
Aşırı terleme, ishal, Addison hastalığı, böbrek yetmezliği ve diüretik ilaç kullanımı sodyum yetersizliğine neden olabilir.
Çoğu çiğ gıda çok az miktarda sodyum klorür (tuz) içerir ancak genellikle gıdaların işlenmesi, hazırlanması, korunması ve servis edilmesi sırasında tuz eklenir.1
Yorumlar
Yorum Gönder