ACI AĞAÇ BİTKİSİ NASIL KULLANILIR
Acıağacın 2 – 10 cm kalınlığındaki gövde ve yan dalları kesilerek kurutulur ve böylece muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman küçük parçalara ayrılıp yonga haline getirilir ve suyla kaynatılır.
Acıağacın,acı tadı sebebiyle tükrük salgısını arttırır, mide ve barsak hareketlerini fazlalaştırır, dolayısı ile iştah açar, sindirimi kolaylaştırır. Acının tonik etkisiyle kuvvet verir, ateş düşürür.
1 litre suyun içine 5-10 gram ağaç yongası konması gerekmektedir. Bu şekilde 5-6 saat dinlendirilir. Sonra süzülür.
Günde 3 defa yarım ya da bir bardak içilir. Barsak solucanlarına etkili olabilir.Bu şekilde etkisi için acı ağacın kaynatılmış soğutulmuş suyuyla lavman yapmak gerekmektedir veya yine bu sudan günde 3 bardak içilir.Fazla içildiğinde mide bulantısı ve baş dönmesi gibi yan etki gösterebilir. Bu durumlarda nane çayları içilmelidir.
Haşereler İçin Kullanım
Acıağaç, haşere öldürücü etkiye sahip olduğundan, bol sinekli nemli tropikal bölgelerde, ağaç parçalarıyla kaynamış su, vücudun elbiseyle örtülmeyen kısımlarına sürülerek haşereler uzak tutulur. Ayrıca yine bu şekilde elde edilen spreyler bahçelerde kullanılır. Haşere kovucu etki için 10 gram acı ağaç 60 gr. suda iyice kaynatılır.
Yorumlar
Yorum Gönder