ALIÇ FAYDALARI
Halk arasında yemişen olarak bilinen alıç, dikenlerinden dolayı akdiken olarak da bilinir. Hafif buruk bir tada sahip olan meyve, görünüş olarak muşmulaya benzediğinden dolayı bazı yörelerde muşmula adıyla da anılır.
Alıç cinsleri aşılanarak armut ya da elma elde edilir.
Boyu 7 metreyi bulan alıç ağacı, beyaz renkte çiçeklere sahip dikenli bir bitkidir. Alıç ağacı meyvesinden alıç turşusu, alıç çayı, alıç reçeli ve alıç marmelatı yapılır.
Sağlığa faydaları ile ön plana çıkan meyvenin tazesinin bulunmadığı durumlarda alıç hapı, alıç tableti ya da alıç ekstraktı kullanılabilir. Alıç mevsimi olan ekim ve kasım aylarında toplanan meyvelerle hazırlanan alıç macunu özellikle kahvaltılarda beğenerek tüketilir.
özellikle C vitamini açısından oldukça zengindir. Geçmiş zamanlarda sağlığa faydaları nedeniyle ilaç olarak tercih edilmekte, günümüzde de birçok ilacın üretiminde kullanılan bu meyvenin faydalarına bir göz atalım
Alıç Faydaları Nelerdir
Damarları genişletici etkiye sahip olan alıç, kalp damarlarından kanın kolay pompalanmasını sağlayarak dolaşımı kolaylaştırır ve böylece kalbin yükünü hafifletir.
Kalp krizi riskini önler ve damar sertliğine karşı vücudu korur.
Kalp atışlarının düzenlenmesinde önemli fonksiyon vardır.
Sakinleştirici etkiye sahip olan alıç, sinir bozukluğunu önler ve sinirsel çarpıntı gibi rahatsızlıklarda etkindir.
Beyine giden damarların genişlemesini sağlayarak kan akışını arttırır.
Uykusuzluğu önler.
Tansiyon düşürücü etkisinden dolayı yüksek tansiyon hastalarına önerilir.
Mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.
İdrar söktürücüdür ve cinsel performansı arttırır.
Yorumlar
Yorum Gönder