PASTÖRİZE SÜT NEDİR , NE DEMEK
Pastörizasyon bir gıda işlemidir.
Besinlerin içinde yer alan zararlı bakterilerin bozulma özelliğini kaybettirmek amacıyla ve ayrıca sütün içinde yer alan hastalığa neden olacak mikroorganizmaların yok edilmesidir.
Katı ve sıvı gıdalara pastörizasyon işlemi yapıldığında, besinlerin daha uzun ömürlü şekilde raflarda korunması sağlanır.
Çiğ sütler, 72 derecede 15 saniye kadar ısıtılır ve ardından hemen soğumaya bırakılır.
Çiğ süt ile kıyaslandığında pastörize süt ph değeri çiğ süte çok yakındır
Pastörize sütler artık günümüzün bir besin zinciri olmuş durumdadır. Süt ihtiyacının bu kadar yoğun olduğu bir çağda, kolayca temin edilen ve bir süre tazeliğini koruyan sütler kullanılır.
Bebekler için, mutfakta çeşitli işlemler için, pastacılık alanında temel gıdalardan biri olması adına süte ihtiyaç duyulur. Böyle bir durumda da bozulması önlenen süt türü tercih edilmektedir.
Raf ömrü uzun olan pastörize sütlerin, protein ve kalsiyum değeri değişmemektedir.
Yani günlük enerji ihtiyacınızı karşılamak için pastörize sütü güvenle tercih edebilirsiniz.
Sütün daha dayanıklı hale gelmesi hedeflenir. Süt tadını kaybetmeden, besin değerinden ödün vermeden tüketilmesi için pastörizasyon işlemi uygulanır.
Pastörize edilmemiş süt nedir diye de merak ediyor olabilirsiniz. Pastörizasyon yapılmayan süt çiğ süttür yani herhangi bir işlemden geçmemiş direkt hayvandan sağılmış süttür.
Yorumlar
Yorum Gönder