PANCAR TÜKETMENİZ İÇİN 10 NEDEN

 


PANCAR TÜKETMENİZ İÇİN 10 NEDEN

Pancar, ıspanakgiller ailesinden olan, sağlığa son derece faydalı toprak altında yetişen bir kök sebzedir. Kırmızı renkli besinlerin kansere ve kalp damar hastalıklarına karşı bilinen koruyucu etkileri çoğunlukla kırmızı lahanada olduğu gibi antosiyanin içeriğine bağlıdır. Kırmızı pancara bu rengi veren ise betalain grubu maddelerdir ve bu açıdan oldukça zengindir. Pancarın faydalarını sıralayacak olursak;


Kalın barsak, mide, sinir sistemi, akciğer, meme ve prostat kanserlerine karşı koruyucudur.

Çoğu besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engellemeye yardımcı özelliği bulunmaktadır.

Kanın ve karaciğerin temizlenmesine yardımcıdır.

İçeriğindeki nitrat damarları genişletmeye ve tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.

Dayanıklılığı arttırdığı, dinçlik verdiği bilinmektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hazmı kolaylaştırır.

Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Kansızlığı gidermeye yardımcıdır.

Sarı nokta göz hastalığına karşı koruyucu lutein ve zeaksanthin içermektedir.

 Küçük veya orta boyu, kökleri ve yaprakları canlı ve sağlam olanı, yüzeyi düzgün ve çatlağı eziği, lekeleri olmayan, koyu canlı renkli olanları seçilmelidir.Havası iyice alınmış plastik torbada, yıkanmadan buzdolabında 3 hafta kadar saklanabilir. Yaprakları da yıkanmadan aynı şekilde saklanırsa 4 gün kadar tazeliğini korur.



Yorumlar